13.2.13

light-gazing

dah genap dua bulan ijab qabul kami, dah genap dua bulan seri pengantin kami masih lagi berseri. inai di jari yang merah masih bertahan al maklumlah inai kampung.

sedozen soalan statistics aku dah siapkan. dekat meja kaler putih aku ni, berselerak dengan pen, calculator, test pad and habuk pemadam. digerak gerakkan jari jari runcing untuk betulkan posisi. mata mencari cari tubuh suami tercinta.

"oohhh situ rupanya" dekat meja kerjanya.
"ada kerja lah tu"

pantas tangan aku bergerak kemas semua mak nenek atas meja. masa emas ini jangan di bazirkan! masa untuk kacau si suami!

"hehehehehehehehehehe!"

ooooppp! tapi kejap.

"hello kanda di sana, busy ke?" whatsapp sent to <3 nbsp="" p="">bunyi massage masuk sayup sayup lalu aku cepat cepat berlakon buat kerja. kononnyelah..

"kinda"
"amboi pendeknye balas! ni lagi sakit hati dari k tau! eeeiissshhh" geram sendiri

"oklah c ya!"
konon merajuk

aku ke dapur. masak air. bancuh teh panas. dua gelas. tapi perut macam kriuk kriuk sikit, kabut cari biskut kering. oh jumpa. plan tukar. buat teh tarik. (kita terer buat teh tarik tau!)

"hehehehehhehe!" ketawa sensorang

jumper besar, corak The Simpsons di pakai dengan leging kaler mustard, dengan headband rabbit. feeling nak buat kerja katanya.

"darling! hehehehe!" sambil aku duduk simpuh di sebelah suami. air teh tarik panas di suakan untuk si dia.

"ni air awak. dengan biskut sekali kalau nak seri lagi hehehe"
"seri macam tuan buat air" pandai mengusik tau! terusik hati ni suami oi!

"banyak ke kerja sayang?"
"a not bad lah~ tomorrow kena bagi draf dekat bos. i need some ideas"
"oooohhh" hidung yang tak gatal di garuku. faham tapi blur

sepasang anak mata yang cantik di alihkan ke kertas kerja. alatan menulis di susun rapi di atas meja. suamiku..suamiku..

"awak dah habis kerja bi?"
"udah dong. sakit pinggangnya ini" pelat indon aku dah keluar
anak mata yang cantik tadi kini beralih pada aku. di tiliknya dari rambut sampai ibu jari kaki. apa yang di tengokkan tak tahu lah.

"ooohhh tolong kita buat kerja kita ni"
"eee takmo! nak baring!" isteri manja
"tolong sikit pun kedek. takpelah. esok nak makan pecel lele sensorang lah"

"ooooo pandainye ugut orang ye suami sayaaaaa!" satu cubit manja singgah di tepi perutnya
di elak lalu di cuit hidung aku
"hehehehe bab makan nombor satu. tolonglah ya?"
"kalau tolong dapat apa?"
"dapat ni!" sambil di tunjuk dirinya sendir

haih. pandai pandai nak ayat orang ni~

sambil suami buat kerja. aku di sisinya. humming lagu lagu cinta yang terlintas di fikiran. selimut dah di tarik sampai paras dada. tapi pandanganku masih lagi untuk suami.

"awak jangan tertido ehhh babab kang"
"takde lah saya teman awak ni sambil bagi idea ni"
"ye lah tu"

"eh ni bibi, kaler hitam atau oren yang sesuai untuk kat bentuk ni?"
"ohhhhhh dua dua. tp less kan kaler oren"

kerjanya sebagai part time designer full time aircraft engineer and whole life as my husband! (tersenyum sendiri)

satu jam tiga puluh minit 6 saat. akhirnya, kerjanya pun siap. air teh tarik panas pun dah habis. tapi..
"bibi, tengok lampu jum?"
"light-gazing?"
"yeeeesss jum! piggy ride!"

dekat balkoni, menghadap lampu lampu malam yang tak pernah tidur, hiruk pikuk kota dah tenang yang tinggal cuma cahaya rembulan dan kami yang tengah light-gazing sesama. setengah jam lebih sedut udara segar, tukar fikiran, doa untuk berdua, motivasi diri, tukar nasihat, mata dah berat

"let's go wabbit. to the sack"
"alright! lock all the doors sayang"
"checked!"

"why mak cik sebelah tidur awal eh bi?" bebel sambil saing masuk ke kamar utama
"eeeiisssh i don't know lah esok awak tanya dia"
"takmo lah saya concern aje'
"ye la tu go wash your feet"

cadar putih. suami di sebelah. lilin dah di pasang. masa untuk beradu.

"selamat malam sayang"
"malam bi"

di peluk suami. erat. alhamdulillah.

jumpa lagi esok